Pàgines

dilluns, 30 de maig del 2011

El naixement de CAI

Tot va començar voltant una tassa de cafè, un dijous al matí, que era quan ens reuníem, des de feia pocs mesos, un grup de mares.

Una idea va sorgir, que es va convertir en paraules: “i si Santanyí fós un Municipi Amic dels Infants?” I una resposta contundent: “Coneixes el projecte? Quina passada! Sí!”

A partir d'aquell dia, d'aquell moment, d'aquella idea, Santanyí es va moure. Molt subtilment al principi, amb més força més endavant.

El projecte “Ciutats Amigues de la Infància” (CAI) parteix de la Convenció dels Drets de l'Infant (CDN, http://www2.ohchr.org/spanish/law/crc.htm), que és un tractat de les Nacions Unides segons el qual els estats firmants reconeixen els drets del nin. Segons aquesta convenció, els menors de 18 anys tenen dret a desenvolupar-se en entorns segurs i participar activament en la societat. Fou adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989. (Ratificada per tots els estats del món, amb l'excepció de Somàlia i Estats Units).

Qui assessora en la implantació d'aquest projecte és UNICEF. Per això vam fer una telefonada a aquest organisme. Les nostres paraules van ser rebudes amb gran alegria, ja que, segons ens van dir, no és normal que sigui la ciutadania la que ho demani. Solen ésser els governants, des de l'Ajuntament, qui creuen en le projecte, veuen el grans avantanges, i demanen participar-hi.

CAI fa que la ciutat (o municipi) sigui a la mida dels infants, tenint en compte que els nins i nines són també ciutadans actuals (no futurs ciutadans!), sense menysprear-los per l'edat.

Vam presentar a un delegat d'UNICEF cada un dels representants polítics dels partits polítics que es presentaven a les eleccions muncipals de 2011, i tots ens van escoltar atentament, agraïnt enormement aquesta proposta. Van considerar-lo un projecte que, a pesar de la feina que implicava, tendria molt bons resultats (a llarg termini). I vam explicar-los també que, a més, era econòmicament viable, ja que uns dels seus pilars són coordinació i cooperació, amb la qual cosa s'estalvien el solapament de feines, i la duplicitat de recursos.

Es va presentar el projecte públicament en una roda de premsa, d'on van sorgir dues coses molt importants:

    • la primera, un PACTE que van firmar tots els partits polítics de Santanyí (el PRIMER PACTE PER LA INFÀNCIA que es firma a la nostra Comunitat Autònoma)
    • la segona, el naixement de “La veu dels infants, l'associació per al seguiment de Santanyí, Municipi Amic de la Infància”.

S'ha de dir que, tot això no hagués estat possible sense la gran implicació de tot el Municipi, a partir de les associacions,
les quals vam anar visitant, d'una en una, explicant-los el nostre desig, i animant-les a recolzar aquesta il·lusió.

1 comentari: